دوره 12، شماره 24 - ( 12-1401 )                   دوره 12 شماره 24 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hasanvand Gundayi F, Shateri M, Shojayi A. Plant Motifs on the Tiles of the Ruined Jahānnāma Pavilion with Other Safavid Palaces. mth 2023; 12 (24)
URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-1910-fa.html
حسنوند گندایی فاطمه، شاطری میترا، شجاعی اصفهانی علی. مقایسه نقش‌مایه‌های گیاهی کاشی‌های کاخ ویران‌شده جهان‌نما با سایرکاخ‌های صفوی اصفهان. نشريه علمي مطالعات تطبيقي هنر. 1401; 12 (24)

URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-1910-fa.html


1- کارشناسی ارشد باستان‌شناسی دوران اسلامی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهرکرد.
2- دانشیار، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهرکرد. ، Shateri.mitra@sku.ac.ir
3- استادیار، دانشکده مرمت و باستان‌شناسی، دانشگاه هنر اصفهان.
چکیده:   (563 مشاهده)
کاخ جهان‌نما در ابتدای خیابان چهارباغ، یکی از کاخ‌های معروف دوره صفوی است که همچون بسیاری از کاخ‌های دیگر این دوره، در عهد قاجار و به‌صورت مشخص، حکومت ظل‌السلطان به طور کامل ویران‌شد. با کاوش‌های باستان‌شناسی در محدوده تقریبی کاخ در سال 1394 علاوه بر مشخص‌شدن مکان دقیق آن، تعداد قابل‌توجهی قطعات کاشی‌ هفت‌رنگ با نقوش گیاهی به‌دست‌آمد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقوش گیاهی به‌کاررفته روی کاشی‌های کاخ ویران‌شده جهان‌نما و دستیابی به وجوه اشتراک و افتراق میان این نقوش با نقوش گیاهی کاشی‌های کاخ‌های برجامانده دورۀ صفوی در اصفهان و شناخت مـؤلفه‌های شاخص آنها صورت گرفته‌است. سوالات پژوهش شناسایی نوع نقوش گیاهی غالب در کاشی‌های کاخ‌جهان‌نما و شباهت‌ها یا تفاوت‌های آنها با سایر نقوش گیاهی روی کاشیکاری‌های دیگر کاخ‌های دورۀ صفوی شهر اصفهان است. اطلاعات این پژوهش از طریق روش یافته‌اندوزی توصیفی-تحلیلی و تطبیقی و با گردآوری اسناد و متون کتابخانه‌ای از یک‌سو و از سویی دیگر، بررسی 141 قطعه کاشی مکشوفه از کاخ جهان‌نما و تطبیق آنها با نقوش کاشی‌های کاخ‌های عالی­قاپو، چهل‌ستون و هشت‌بهشت انجام ‌شده ‌است. نتایج حاصل از پژوهش نشان‌می‌دهد در میان نقوش گیاهی به‌کار رفته در کاشی‌های کاخ جهان‌نما، نقوش اسلیمی و ختایی به ترتیب، بیشترین کمیت را داشته‌اند و نقش‌های یادشده، با زیر مجموعه‌های وسیع، نشان از مطابقت بسیار با سایر نقوش موجود روی کاشی‌های دیگر کاخ‌های اصفهان دارند. در هر چهار بنای مورد پژوهش، بیشترین شباهت را می‌توان در تلفیق نقوش اسلیمی با نقوش ختایی مشاهده نمود در‌حالی‌که در برخی بخش‌ها، نقوش ختایی به صورت منفرد و تنها در یکی از کاخ‌ها به‌کار رفته‌اند.
شماره‌ی مقاله: 4
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هنرهای کاربردی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مطالعات تطبیقی هنر می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Motaleate-e Tatbiqi-e Honar

Designed & Developed by : Yektaweb