دوره 7، شماره 14 - ( 12-1396 )                   دوره 7 شماره 14 صفحات 57-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Navidi nezhad K, Yazdanpanah H. Comparative Study of “javad rostam shirazi” and “Eisa bahadori” Methods in Isfahan carpet designing with an Emphasis on Mortifying Methods. mth 2018; 7 (14) :43-57
نویدی نژاد کاوه، یزدان پناه حسن. مطالعه تطبیقی روش عیسی بهادری و جواد رستم شیرازی در طراحی فرش اصفهان با تأکید بر شگردهای نقش‌‌مایه‌سازی آنها. نشريه علمي مطالعات تطبيقي هنر. 1396; 7 (14) :43-57

1- مرکز آموزش عالی فرش راور، دانشگاه شهید باهنر، کرمان ، kaveh.n62@gmail.com
2- دانشکده صنایع‌دستی، دانشگاه هنر اصفهان
عیسی بهادری (1365-1284 ه.ش.) و جواد رستم شیرازی (1384-1298 ه.ش.)، نسل اول طراحان فرش هنرستان هنرهای زیبای اصفهان (تأسیس‌ 1315 ه.ش.) هستند که هریک در این زمینه، روش طراحی انحصاری را دارند که در 9 مرحله شامل تعیین ایده، قالب طرح، نحوه تکرار، تقسیم‌بندی طرح، فرم غالب، تعداد و نوع گردش‌ها، تعیین نقش‌‌مایه‌های اصلی و فرعی و ساخت‌وساز نهایی قابل تطبیق هستند؛ نقش‌‌‌مایه‌ سازی در این بین به عنوان نحوه چگونگی ترسیم و جایگذاری نقوش اسلیمی، ختایی (گل‌های شاه‌عباسی، خوشه‌ها، گل‌های گرد)، پرندگان و حیوانات، نقشی کلیدی در تمایز سبک فردی این دو طراح دارد. در این مقاله سعی شده که روش طراحی این دو طراح به‌ویژه در حوزه نقش‌‌مایه ‌سازی موردبررسی قرار گیرد و به این سؤال پاسخ داده شود که شگردهای نقش‌‌مایه ‌سازی این دو هنرمند، چه شباهت‌ها و تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. مقاله حاضر به روش تطبیقی سامان‌یافته و اطلاعات آن از طریق مطالعه کتابخانه‌ای و مصاحبه تهیه شده است. این مقاله در نوع خود اولین مقاله‌ای است که به جزئیات شگردهای نقش‌‌مایه ‌سازی طراحان نسل اول هنرستان هنرهای زیبای اصفهان می‌پردازد و از این حیث ضروری می‌نماید. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که چهار تکنیک تغییر ابعاد، ترکیب سازی، موضوعیت بخشی به اجزا و تکثیر اجزا در ایجاد نقش‌‌مایه‌های اصلی و فرعی در آثار این دو هنرمند قابل‌شناسایی است. شگرد نقش‌‌مایه‌ سازی جواد رستم شیرازی مبتنی بر ساخت اسلیمی‌های پردندانه، خوشه‌های بزرگ، گل‌های گرد با گلبرگ‌های زیاد و استفاده مکرر از گل‌های برگ مو است. حال‌آنکه شگرد عیسی بهادری مبتنی بر طراحی حیوانات به صورت مجرد یا در ترکیب با نقوش اسلیمی و ختایی است و با بهره‌گیری از گونه‌های متنوع حیوانات، ترسیم نقاشانه آناتومی آنها از زوایای غیرمرسوم و بهره‌گیری از خطوط ملایم جهت ترسیم ظریف این نقوش در نقطه مقابل نقش‌‌مایه‌ سازی نسبتاً خشن، درشت و اغراق‌آمیز جواد رستم شیرازی قرار می‌گیرد.