دوره 12، شماره 24 - ( 12-1401 )                   دوره 12 شماره 24 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi Tavana A, Almasi F. The Issue of Succession in the Illustrated Shahnamehs of the Three Timurid Princes (Shahnamehs of Baysunghur, Ibrahim Sultan and Mohammad Juki). mth 2023; 12 (24)
URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-1907-fa.html
احمدی توانا اکرم، الماسی فتانه. مسئله‌ جانشینی در شاهنامه‌های مصور سه شاهزاده‌ تیموری (شاهنامه‌ها‌ی بایسنقری، ابراهیم سلطان و محمد جوکی). نشريه علمي مطالعات تطبيقي هنر. 1401; 12 (24)

URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-1907-fa.html


1- مربی، دانشکده هنر، دانشگاه فنی دختران تهران ولی عصر (عج). ، A_Ahmaditavana@yahoo.com
2- مربی، دانشکده هنر، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران.
چکیده:   (336 مشاهده)
در حکومت‌های مختلف و در دوره‌ زمامداری حاکمان متفاوت در ایران، پذیرش متن سیاسی و شاهانه­ شاهنامه و افزودن معانی تازه از طریق تصاویر نوعی مشروعیت سیاسی – فرهنگی برای سفارش‌دهنده‌های شاهنامه‌های مصور همراه داشت. در دوره تیموری و حکومت شاهرخ سه فرزند او که در پایتخت یا در نواحی دیگر به عنوان حاکمان محلی کتابخانه­های فعال برای مصورسازی کتاب داشتند، سفارش شاهنامه مورد توجه ویژه بود. ابراهیم سلطان در شیراز، بایسنقر و محمد جوکی در هرات هر کدام در کتابخانه‌های خود نسخه‌ خطی شاهنامه با شباهت­‌ها و تفاوت­‌هایی سفارش دادند. این شاهنامه‌ها از وجوه مختلف قابل بحث اند. هدف از پژوهش حاضر دریافت میزان تمایل این شاهزاده‌­ها به جانشینی پدر است چرا که هر سه پیش از پدر از دنیا رفتند و هرگز دستشان به تاج و تخت پادشاهی نرسید. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش­‌هاست: در چه موقعیتی هر سه شاهزاده تیموری( فرزندان شاهرخ) شاهنامه‌های مصور سفارش داده‌اند؟ چگونه توسط موضوعات نگاره‌های شاهنامه‌های مصور می‌توان به انگیزه‌ی پادشاهی و جانشینی پدر پی برد؟ با فرض پذیرفتن این که شاهنامه‌های مصور متأثر از زمینه‌های پیدایش خود هستند چگونه می‌توان نگاره‌ها را در این راستا تحلیل کرد؟ و در نهایت چرا سفارش‌دهندگان از شاهنامه برای بیان آرزوی خویش بهره برده‌­اند؟ در این پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی، به مطالعه تطبیقی نگاره­‌های این سه شاهنامه پرداخته شده و جمع‌آوری اطلاعات به صورت اسنادی و کتابخانه‌­ای بوده است. در پایان یافته­‌ها نشان می­دهند که شاهنامه­‌های برادران تیموری با داستان‌هایی که برای مصور شدن انتخاب کرده‌اند، به شکلی بیانیه­ سیاسی سفارش‌­دهندگان و نشان‌­دهنده­ ذهنیت آنها نسبت به مساله جانشینی و در نهایت پادشاهی هستند.
شماره‌ی مقاله: 3
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هنرهای تجسمی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مطالعات تطبیقی هنر می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Motaleate-e Tatbiqi-e Honar

Designed & Developed by : Yektaweb