Mohammadifar Y, Mohammadian F, Sharif Kazemi K. (2015). A Comparative Study of the Relation between Sculpture and Bas Reliefs of Butkara Site in Pakistan and Historical Period of Iran.
mth.
5(9), : 6
URL:
http://mth.aui.ac.ir/article-1-1818-fa.html
محمدیفر یعقوب، محمدیان فخرالدین، شریفکاظمی خدیجه. بررسی تطبیقی تعامل هنر پیکرهتراشی و نقشبرجستههای محوطه بوتکارای پاکستان با دوره تاریخی در ایران نشريه علمي مطالعات تطبيقي هنر 1394; 5 (9) :78-63
URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-1818-fa.html
1- استادیار، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلیسینا، همدان.
2- کارشناسارشد باستانشناسی، دانشگاه هنر اصفهان. ، Fakhredin.gh@gmail.com
3- کارشناسارشد باستانشناسی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلیسینا، همدان.
چکیده: (1389 مشاهده)
هنر پیکرتراشی در کهنترین تمدنها پیدایش یافته است. در ادوار گذشته، این فرایند بنابر دستیابی به مواد اولیه فراوان بهویژه در قالب سنگ و چوب، مجسمهها و پیکرههایی باشکوه، سهم بسزایی در بازنمایی و انعکاس فرهنگهای گوناگون بشری داشته است. بوتکارا یک سایت باستانی است که طی قرون سوم قبل از میلاد تا دوم میلادی، در مرزهای شرقی ایران، بودائیان در دورههای حکومتی مختلف از آن استفاده کردهاند. بدونشک، اغلب سرزمینهای همجوار ازنظر ارتباطات فرهنگی و هنری باهم تعامل داشتهاند. با این تعابیر، میتوان به میزان ارتباطات فرهنگی و هنری محوطه بوتکارا و تمدن ایران بپردازیم. ازآنجائیکه مهمترین یافتههای محوطه بوتکارا در سالهای اخیر که بهدست باستانشناسان کشف شده، استوپاها، نقشبرجستهها و پیکرههای متعددی هستند، میتوان با مطالعه دقیق آنها و همچنین تطبیق با هنر پیکرهتراشی دوره تاریخی ایران، به میزان تعاملات فرهنگی و هنری این مناطق پیبرد. واکاوی این مهم، میتواند به تبیین بسیاری از ناگفتهها در زمینه ظهور، ارتباطات و گسترش ابعاد هنری و همچنین بسیاری از ابهامات در این محوطه باستانی منجر شود و درواقع، نگرش جدیدی را برای درک این موضوع ایجاد نماید. حال این پرسش مطرح است؛ چرا بااینکه محوطه بوتکارا تحت لوای حکومتی مستقل اداره میشده و نیز سبکهای هنری آن، متأثر از تفکرات مذهبی بودا، یونان و دولت کوشانی بوده است؛ نمیتوانیم آن را از فرهنگ و هنر دوره تاریخی ایران جدا بدانیم. بهنظر میرسد هرچند محوطه بوتکارا بیرون از مرزهای سیاسی ایران قرار گرفته اما همجواری آن با تمدن عظیم و کهن ایران، سبب شده است که هنرمندان و حاکمان این منطقه توجه وافری به فرهنگ این سرزمین داشته باشند. لذا این عامل باعث شده است که ایران سهم بسزایی در شکلگیری فرهنگ و هنر بوتکارا بهویژه هنر پیکرتراشی آن داشته باشد. البته بهاحتمال قوی، این ارتباط دوسویه بوده است. یافتهاندوزی دادههای این پژوهش بهروش کتابخانهای صورت پذیرفته است. هدف هم، تبیین میزان تعامل پیکرهتراشی و نقشبرجستههای محوطه بوتکارای پاکستان با سرزمین ایران در دوره تاریخی است.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
هنرهای کاربردی