Nazeri A, Darouei P, Asgari K, Ghaei S. (2015). The Relation between Visual Associations of a Random Fixed Cardboard Piece and Introversion-Extroversion as well as the Level of Creativity in a Group of Visual Artists.
mth.
5(9), : 3
URL:
http://mth.aui.ac.ir/article-1-125-fa.html
ناظری افسانه، داروئی پریسا، عسگری کریم، غائی صالح. رابطه بین تداعیهای تصویری از یک قطعه مقوایی ثابت بیهدف با درونگرایی– برونگرایی و میزان خلاقیت گروهی از هنرمندان تجسمی نشريه علمي مطالعات تطبيقي هنر 1394; 5 (9) :34-25
URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-125-fa.html
1- استادیار، دانشکده هنرهای تجسمی، دانشگاه هنر اصفهان
2- دانشجو دکتری پژوهش هنر، دانشگاه هنر اصفهان. ، parisa_darouei@yahoo.com
3- استادیار، دانشکده روانشناسی، دانشگاه اصفهان.
4- کارشناسارشد اقتصاد هنر، دانشگاه هنر اصفهان.
چکیده: (1129 مشاهده)
تداعیِ تصویری ذهنی از فرمی مبهم و بیشکل، ممکن است برای هر شخصی اتفاق افتد اما تبدیل آن به فرمی عینی بهصورت رسامی در حیطه تواناییهای یک هنرمند است. در این پژوهش رابطه بین تداعیهای تصویری ترسیمشده از یک قطعه مقوایی بیهدف بهعنوان الگو توسط هنرمندان، با نوع شخصیت و میزان خلاقیت آنها بررسی میشود. نمونه پژوهش شامل 80 هنرمند در مقاطع تحصیلی کارشناسی، ارشد و دکترای دانشگاه هنر اصفهان و انجمن هنرمندان نقاش اصفهان بوده است که بهصورت نمونهگیری تصادفی دردسترس، انتخاب شدهاند. به افراد، یک قطعه سفید مقوایی با فرمی بیهدف و یکسان داده شده و از آنان خواسته شد تصویر تداعیشده در ذهن خود را روی آن ترسیم کنند. سپس، به سؤالات یک پرسشنامه محققساخته بههمراه آزمون شخصیت بزرگسال آیزنگ و آزمون خلاقیت عابدی پاسخ دهند. این پژوهش، از نوع کمّی با روش همبستگی (رابطهای) است که دادههای آن با روشهای آماری- توصیفی و استنباطی با استفاده از نرمافزار spss تجزیه و تحلیل شدند. نتایج بهدستآمده حاکی از آن است که بین ابعاد شخصیتی و خلاقیت افراد با تداعی تصویری رابطه معنیداری وجود دارد. بدینگونهکه افراد دارای خلاقیت بالا از حساسیتهای شخصیتی بیشتری برخوردار بوده و نسبت به افرادی با خلاقیت کمتر برونگراتر هستند. همچنین نتایج نشان داد که بین مضامین مختلف حاصل از تداعیهای تصویری افراد از قطعه مقوایی فقط تجسم چهره کلاهبهسر با فرم قطعه رابطه معنیداری دارد. بهطوریکه افراد خلاقتر، بیشتر موضوعات متفرقه و متفاوت را ترسیم کردند و افراد کمتر خلاق به ترسیم موضوع چهره کلاهبهسر، بیشتر تمایل داشتند. همچنین، افراد برونگرا بیشترین تعداد را بین آزمونگران داشتند. بیشترین تفاوت برونگراها و درونگراها در تداعی و ترسیم موضوع چهره کلاهبهسر بود که تعداد برونگراها بیشتر بود. بین احساس حرکت و تداعیهای تصویری مختلف نیز رابطه معنیدار وجود داشته و احتمالاً ناشی حالت یا فرمی است که قطعه داشته است. پس میتوان گفت بین ابعاد شخصیتی (درونگرایی- برونگرایی) و خلاقیت با تداعیهای تصویری بین هنرمندان، رابطه معنیداری وجود دارد.
شمارهی مقاله: 3
نوع مطالعه:
مروري |
موضوع مقاله:
سایر