دوره 5، شماره 10 - ( 12-1394 )                   دوره 5 شماره 10 صفحات 66-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

emadi M, Ashoori . M T, Kafshchian Moghadam A. Mohammadreza Emadi* Mohammad Taghi Ashoori **Asghar Kafshchian Moghadam. mth 2016; 5 (10) :51-66
URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-292-fa.html
عمادی محمدرضا، آشوری محمدتقی، کفشچیان مقدم اصغر. میزان انطباق پذیری نقوش و درونمایه دیوارنگاره های دوره معاصر با معیارهای کیفی دیوارنگاری در فضاهای عمومی شهری اصفهان ازمنظر شهروندان. نشريه علمي مطالعات تطبيقي هنر. 1394; 5 (10) :51-66

URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-292-fa.html


1- پژوهش هنر، دانشگاه هنر تهران ، m.emadi1967@gmail.com
2- دانشکده هنرهای تجسمی، دانشگاه هنر تهران
3- دانشکده هنرهای تجسمی، دانشگاه تهران
چکیده:   (5639 مشاهده)

نقوش و درون‌مایه دیوارنگاره‌ها همواره رابطه‌ای پیوسته با مکان و محیط پیرامونی داشته و هماهنگ با عوامل کالبدی و غیرکالبدی مکان و چگونگی ادراک مخاطب، معنا می‌یابند. چراکه مکان و فضای شهری به یاری تجسم و تصوری که ناظر از گستره آن دارد، قابل‌ادراک بوده و هویت​مند می‌گردد. ازاین‌رو در این تحقیق با تدوین مؤلفه‌ها و زیرمؤلفه‌هایی همچون: مؤلفه​های مخاطب​مداری، زیبایی، منظر، انطباق‌پذیری و هویت مندی مکانی در دیوارنگاره‌ها به‌مثابه معیارهای کیفی دیوارنگاری از دوره پهلوی اول تاکنون، پرداخته شده است. به همین منظور، با بهره‌مندی از روش توصیفی- تحلیلی و تطبیقی و سنجش مؤلفه های ذکرشده در قالب پرسش نامه‌هایی از 60 نفر از شهروندان، چگونگی این رابطه، موردارزیابی کیفی قرار گرفته است. براین اساس، هدف: نحوه ارزیابی و چگونگی ادراک شهروندان از نقوش و درون‌مایه دیوارنگاره‌ها با مکان‌ها و فضاهای عمومی و تاریخی شهر اصفهان است. بنابراین، سؤال اصلی به چگونگی و میزان انطباق‌پذیری این دسته از آثار با مؤلفه های مذکور پرداخته و سؤال فرعی بر انتخاب بهترین اثر، برای به دست آوردن ضریب رتبه‌بندی دیوارنگاره‌های دوره معاصر از منظر شهروندان اصفهانی به‌عنوان مخاطبین اصلی این دسته از آثار، تأکید دارد.

یافته‌های کلی تحقیق در پاسخ به سؤالات طرح‌شده، بیانگر میانگین رتبه متوسط تا خوب در ارزیابی مؤلفه​ها و زیرمؤلفه های استخراج‌شده در برگه‌های پرسش​نامه است. مؤلفه‌هایی که بیانگر فاصله کیفی درون‌مایه دیوارنگاره‌ها تا رسیدن به وضعیت مطلوب و عالی بوده و درحال حاضر، پاسخگوی انتظارات شهروندان نیستند. همچنین با ارزیابی آثار منتخب از مجموعه تصاویر ارائه‌شده در‌یافت شد که شهروندان به جنبه‌های نوآورانه و متناسب با نیازها و سلائق امروزی در طراحی نقوش و درون‌مایه دیوارنگاره‌ها اهمیت داده و نسبت به آثار بدون محتوا و صرفاً تزئینی، کم رغبت ترند.

متن کامل [PDF 890 kb]   (1954 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: هنرهای تجسمی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مطالعات تطبیقی هنر می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Motaleate-e Tatbiqi-e Honar

Designed & Developed by : Yektaweb