دوره 5، شماره 10 - ( 12-1394 )                   دوره 5 شماره 10 صفحات 82-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Attarian K, Momeni K, Masudi Z. (2016). The study of Courtyard Proportions in Safavid Mosques of Isfahan. mth. 5(10), 67-82.
URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-192-fa.html
عطاریان کوروش، مومنی کوروش، مسعودی زهره. بررسی تناسبات حیاط مساجد دوره صفویه اصفهان نشريه علمي مطالعات تطبيقي هنر 1394; 5 (10) :82-67

URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-192-fa.html


1- دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه صنعتی جندیشاپور، دزفول
2- دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه صنعتی جندیشاپور، دزفول
3- معماری، دانشگاه صنعتی جندیشاپور، دزفول ، zohreh.masoudi@jsu.ac.ir
چکیده:   (7242 مشاهده)

اعداد و تقسیمات هندسی مشخص، به‌دلیل جذابیت قاعده‌های نهفته در آنها همواره مورد توجه پیشینیان بوده‌اند. اما در معماری ساختمان‌های اخیر بعد از دوره پهلوی اول تا به امروز، به تناسبات و روابط اعداد کمتر توجه ‌شده است و بهره‌گیری از سیستم دقیق تناسبات به‌عنوان اصلی بازتولیدشدنی برای دستیابی به زیبایی، مطرح نمی‌شود. ازاین‌رو، نگارندگان این تحقیق برآن شدند تا به بررسی توصیفی- تحلیلی تناسبات در حیاط مساجد دوره صفویه اصفهان بپردازند. مساجد دوره صفویه اصفهان از آن جهت مورد توجه قرار گرفت که معماری ایرانی- اسلامی در این دوره به اوج شکوفایی خود می‌رسد و اصفهان، پایتخت این جلوه‌گری‌هاست.

پژوهش حاضر، تغییرات و ویژگی‌های تناسبات حاکم بر حیاط مساجد دوران صفویه را بررسی می‌کند تا به این مسئله بپردازد که چه نسبت یا نسبت هایی بین اضلاع حیاط مساجد برقرار است. مساجد دوره صفویه اصفهان ازمنظر تاریخ و حاکمیت، به سه دوره تقسیم می‌شود. از هر دوره، سه مسجد براساس پراکندگی زمانی انتخاب و تحلیل شد. روش تحقیق، استقرایی بوده که باتوجه‌به غیرتصادفی‌بودن نمونه‌های موردِبررسی، به شیوه شبه‌تجربی ابعاد و اندازه‌های حیاط مساجد برمبنای رعایت تناسبات تحلیل و بررسی شده‌اند. روش گردآوری داده‌ها در این پژوهش به‌شیوه بررسی اسناد و مدارک کتابخانه‌ای و تحلیل نقشه‌ها و داده‌های تصویری ابنیه است. با بررسی‌های انجام‌شده، چنین استنباط شد که نسبت بین طول و عرض حیاط مساجد، به تناسب 1.118 نزدیکی بیشتری دارد. همچنین، در ابعاد کلی حیاط مسجد از پیمون ایرانی استفاده شده است.

متن کامل [PDF 1729 kb]   (4828 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماری و ....

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مطالعات تطبیقی هنر می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Motaleate-e Tatbiqi-e Honar

Designed & Developed by : Yektaweb