Moghanipour M R, Zafarmand S J. Provide a Model for Shaping the Subject in Comparative Studies and Research in the Field of Art With Emphasis on Interdisciplinary Studies. مطالعات تطبيقي هنر. 2020; 10 (19)
URL:
http://mth.aui.ac.ir/article-1-1424-fa.html
مقنی پور مجیدرضا، ظفرمند سید جواد. ارائۀ الگویی برای شکلدهیِ موضوع در مطالعات و پژوهشهای تطبیقی در حوزۀ هنر با تاکید بر مطالعات میانرشتهای. نشريه علمي مطالعات تطبيقي هنر. 1399; 10 (19)
URL: http://mth.aui.ac.ir/article-1-1424-fa.html
1- دانشگاه شیراز ، mmoghanipoor@yahoo.com
2- دانشگاه شیراز
چکیده: (644 مشاهده)
ملاحظۀ پژوهش تطبیقی به عنوان یک «فرآیندِ مجزا و متفاوتِ تحقیقی»، مسئلهای است که حداقل در کشور ما چندان به آن پرداخته نشده است و غالب پژوهشهایی که تحت عنوان «تطبیقی» انجام گرفتهاند، کمتر به گونۀ متفاوتی نسبت به روشهای معمول تحقیقی اشاره داشتهاند. در دهههای اخیر با اهمیت یافتن تعامل میان حوزههای دانشیِ مختلف، به نظر میرسد گونههایِ متفاوتی از مطالعات و پژوهشها شکل گرفته است که در آنها رویکرد و روشی از یک حوزۀ دانشی بر پیکرۀ مطالعاتی حوزهای دیگر تطبیق داده میشود؛ این تعامل «میانرشتهای» با هدف شناختی گستردهتر و عمیقتر از مسئله یا مجهول یک پژوهش انجام میگیرد. مسئلۀ اصلی این پژوهش معرفی و دستهبندیِ گونههای مختلف پژوهشهای تطبیقی در حوزۀ هنر با تاکید بر مطالعات میانرشتهای بوده و هدف اصلی آن ارائۀ الگو و چارچوبهای کاربردی و شناختی برای دستهبندی این گروه از مطالعات و پژوهشهاست. این پژوهش با روشی توصیفیـتحلیلی و با اتکا به فرایند و نتایج سایر پژوهشهای مرتبط، سعی در کامل کردن الگوهای ارائه شده برای شکلدهی، شناسایی و دستهبندی پژوهشها و مطالعات تطبیقی در حوزۀ هنر بر مبنای دو مولفۀ ««نوع ارتباط پیکرههای مطالعاتی حوزۀ هنر با دیگر حوزههای دانشی» و نیز «گسترههای زمانی و مکانی پیکرههای مطالعاتی مورد تطبیق» دارد. جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و تحلیل اطلاعات با روشی کیفی انجام گرفته است. براساس نتایج این پژوهش، انواع شکلهای تعاملی حوزههای دانشی دیگر با حوزۀ مطالعاتی هنر را میتوان در دو گروهِ کلی، مطالعات میانرشتهای و مطالعات درونرشتهای که حاصل گفتمانها و تعاملاتِ درونیِ رشتههای هنری در قالب زبانها و رسانههای مختلف هنری است، جای داد. همچنین در خصوص دستهبندی پژوهشهای تطبیقی در حوزۀ هنر بر مبنای گسترۀ زمانی و مکانیِ پیکرههای مطالعاتی، با مبنا قراردان الگویِ شناختی ارائه شده توسط ذکرگو در این خصوص، مواردی همچون تطبیقهای تمهیدی و تطبیقهایی با هدف طبقهبندی، به این الگو اضافه گردید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر